PARETO-ELV:
A 80/20-as szabály

Prioritások

#pareto-elv #hatékonyság #prioritások

Vilfredo Pareto

Vilfredo Pareto, olasz közgazdász (1848-1923)


Az időmenedzsment a prioritásokkal kezdődik

Ha csődbe megy a céged, szívós munkával visszahozhatod a mélypontról, és ismét kereshetsz milliókat. Ha azt tapasztalod, hogy néhány barátoddal már nagyon nem beszéltek egy nyelvet, találhatsz új barátokat. Azonban van egyvalami, amiből biztosan nem lesz több: a rendelkezésedre álló időből.

Minden eltelt hét mínuszként jelenik meg a hátralévő heteid számát tekintve, és ezen – jelenlegi tudásunk szerint – semmilyen rendelkezésre álló technológia nem tud változtatni. Ám neked is ugyanannyi esélyed van arra, mint másnak, hogy kihozd a maximumot minden egyes hetedből – hétnapnyi esélyed. Min múlik az, hogy valaki előrébb tud jutni a céljaiban és projektjeiben egyetlen hét alatt, mint a többség?

A prioritásokon legyen a fókusz

 

Az átlagnál produktívabb emberek nemcsak ad hoc módon végzik a feladataikat, mindig azt véve előrébb, ami épp „tűzoltást” kíván, hanem tisztában vannak a prioritásaikkal, és azokon tartják a szemüket. Azok, akik jók időmenedzsmentből, úgy készítenek ütemtervet, akár napi, akár heti tervezést, hogy a prioritások mindig helyet kapnak benne, és tartják is magukat a tervhez.

Ha például régóta szeretnél elindítani egy új projektet a vállalkozásodban, de azt látod, hogy egyre csak húzódik-halasztódik, és minden egyes napod azzal telik, hogy rendbe szedd az ügyfeleid dolgait, akkor az időmenedzsment problémád mélyén az húzódik meg, hogy nem tartod magad a prioritásokhoz. Ez esetben határozd meg, heti hány órát fordítasz az ügyfelekre, és hány órát a saját projektjeidre. És tartsd is be!

 

Pareto-elv 80/20 prioritások

 

Néhány egyszerű szokás a jobb időkezeléshez

  • A legnehezebb feladatot időzítsd a nap elejére! Így a „nagy terhet” az elején letudod, és nem nyomaszt végig a napod során.
  • Priorizálj: a legfontosabb feladatokat időzítsd minél korábbra a napod során.
  • Kelj korán! A legsikeresebb emberek közös szokása, hogy hajnalban csörög náluk az ébresztő. Így nyugalomban végezhetsz el bizonyos feladatokat, és a többség előtt jársz.
  • A teendőkről készíts feljegyzéseket az íróasztalodon cetlikre vagy a digitális eszközeiden.
  • Tanulj meg nemet mondani! Vannak dolgok, amikre egyszerűen nem érdemes időt szánni. Vagy bevállalod, hogy nemet mondasz – és esetleg lesznek, akik emiatt megsértődnek –, vagy tele lesz az életed olyan teendőkkel, amiket szíved szerint nem végeznél, és csak hátráltatnak a fontos céljaidban.
  • Ne pocsékold el az idődet a közösségi oldalakon!
  • Tanulj meg delegálni! Elvégre nem végezhetsz el mindig mindent te magad.
  • Tartsál egy órát ott, ahol dolgozni szoktál – az íróasztalodon, munkasarkodban stb. –, hogy nyomon követhesd, mennyi időt töltesz egy-egy feladattal.
  • Határozd meg előre, mennyi időt adsz magadnak szünetre a regenerálódáshoz, különben az elnyúló szünetek bekebelezhetik a produktív időszakaidat is.
  • A feladatokat oszd fel kisebb célokra, így minden egyes kis cél teljesítésével sikerélményt élhetsz át, és egyszer csak maga a feladat is elfogy.

A 80/20-as szabály

A Pareto-elv szerint az eredmények 80 százalékáért az erőfeszítések mindössze 20 százaléka felelős. A prioritásmenedzsment lényege, hogy pontosan ez a 20 százalék mindig minden körülmények között el legyen végezve. Az igazán profik pedig a maradék 80 százalékot egészen jól ki tudják iktatni az életükből – és azt az időt, amit korábban a felesleges teendőkre fordítottak, immár abba fektethetik, amit igazán fontosnak tartanak: például önfejlesztésbe és önképzésbe, utazásba, sportolásba, vagy egyszerűen abba, hogy több időt találjanak a számukra fontos és inspiráló emberekre. S ha mindez sikerül, akkor megvalósul az, amit minőségi életnek nevezhetünk.

Legfrissebb bejegyzések

Személyes Márka

SZEMÉLYES-MÁRKA-ÉPÍTÉS

A személyes márkaépítés hatékony módszerei manapság, valamint a befektetett munkádért cserébe várható elképesztő jutalom

felmondás minta

MIELŐTT FELMONDANÁL

Alkalmazott vagy vállalkozó? Szögezzük le, nem mindenkinek való a vállalkozói életforma, van, akinek az alkalmazotti forma az ideális

#HELLO HÉTFŐ

Minden hétfőn kapsz tőlem egy inspiráló levelet amiben összegyűjtöm neked a célkitűzéssel, vállalkozásindítással és utazással kapcsolatos leghasznosabb tippeket

#HELLO HÉTFŐ

Minden hétfőn kapsz tőlem egy inspiráló levelet amiben összegyűjtöm neked a célkitűzéssel, vállalkozásindítással és utazással kapcsolatos leghasznosabb tippeket